Farsang az iskolánkban 2016
Készítette. Boglári Iskola, Diákműhely


Farsangi Ünnep Magyarországon, iskolánban
Sziasztok
Most a Farsangról szeretnék nektek mesélni.
Magyarországon a farsangot Februárban szoktunk ünnepelni. Célja , hogy egy kis vígaszságot hozzon a szürke téli napokba.

Farsang története:
Hivatalosan Vízkereszttől Hamvazószerdáig tart a Farsangi időszak.
A farsang eredete
A farsang egy zajos nevetéssel teli mulatság amelyet ősi hiedelmek, babonák hívtak életre. A középkori hiedelmek szerint a tél utolsó napjaiban, amikor a nappalok egyre rövidebbek, azt hitték, hogy a Nap elgyengül, és a gonosz szellemek ez által életre kellenek. Ezért vigadalommal, felvonulással beöltözéssel és boszorkánybábú égetéssel akarták ezeket a gonosz szellemeket elűzni. Ezért a régi jelmezek, mind ijesztőek voltak, hogy elűzzék a halált és a hideget. Az első jelmezesek pedig halottas menetet imitálva masíroztak, ebből alakult ki a mai modern karnevál.
Farsangi ételekFőleg laktató húsételeket fogyasztottak, és mindenből mértéktelenül ettek a mulatozás közepette, hiszen ezt követően már a böjti időszak következett, amikor le kell mondani a húsról és a sok ételről. Jellegzetes farsangi ételek még a kocsonya, káposzta és természetesen a farsangi fánk.
Farsangi táncmulatságokA farsang időszaka a táncmulatságok legfőbb ideje volt, a falvakban a bálok többsége a kocsmákban, vagy bérelt házakban zajlott. Minden társadalmi réteg megrendezte ilyenkor a maga bálját, a szervezők általában a legények voltak. A az ételt a lányok, az italt pedig a fiúk vitték, a zenészeket pedig a bálozók közösen fizették ki. Fontos szerepük volt ezeknek a táncos mulatságoknak a párválasztásban.

Mi az iskolánkban minden évben megünnepeljük a Farsangot.
Mindenki beöltözik valamilyen jelmezbe. Vannak egyéni és vannak csoportos jelmezek is.
Nagy izgalommal készülünk az osztályokkal. Már előző hetekben kitaláljuk, hogy minek öltözzünk be.
Vagy az iskolában vagy egyénileg elkészítjük a maszkokat és kiválasztjuk a megfelelő vidám zenét.
A farsangi ünnepségeta kultúrházban vagy a sportcsarnokban szoktuk tartani.
Általában a 8. osztályosok nyitótáncával kezdődik. Vagy nagyon szép klasszikus ruhában táncolnak keringőt, vagy modern ruhában adnak elő vidám táncokat.
Ezután mindenki húz egy sorszámot. Ez szerint felvonulunk, megmutatjuk a közönségnek jelmezeinket.
A zsűri általában nehéz döntés előtt áll, mert minden évben nagyon sok szépe jelmez készül.
Fődíj egy nagyon finom torta szokott lenni.
Felvonulás után kezdődik a farsangi bál. Egész estig játszunk, táncolunk.


Farsangi fánk
A legismertebb farsangi fánk a szalagos fánk, amely nevét a barna fánkon körbefutó, a fánk tökéletességét jelző fehér csíkról kapja. Ahhoz, hogy ez a szalag és a fánk is tökéletes legyen, bizony kell némi rutin, és néhány fortély, például: kiváló és szobahőmérsékletű alapanyagok, a megfelelő fánk méret, bőséges és kellő hőmérsékletű olaj, stb. A farsangi szalagos fánk általában vizespohár nagyságú, aranybarna színű, gömbölyded. Szintén ismert még a csöröge, vagy forgácsfánk, és a rózsafánk, ezek elkészítése némileg egyszerűbb, de szintén olajban történő sütést igényelnek.
http://www.hotelsilver.hu/news_images/1067/fank.jpg
http://www.hotelsilver.hu/news_images/1067/fank.jpg

Farsangi fánk
Hozzávalók:
* 50 dkg liszt

* 1/8 l tej

* 12 dkg puha vaj

* 5 dkg élesztő

* 2 tojás

* 2 tojássárgája

* 6 dkg cukor

* ˝ cs vaníliacukor

* csipetnyi só

* 0,5 dl rum

* 1 db citrom reszelt héja

* sütéshez olaj

* tálaláshoz porcukor, esetleg lekvár
Elkészítés:
1. Az élesztőt kevés langyos tejben feloldjuk, adunk hozzá egy keveset a kimért lisztből és cukorból. Ezt a tésztát meleg helyen, letakarva kelesztjük (kb. 30 perc).

2. A maradék tejet a tojásokkal, tojássárgájákkal, sóval, rummal, cukorral, vaníliacukorral, citromhéjjal elkeverjük. Hozzáadjuk a megkelt tésztát és a maradék lisztet. Végül beledolgozzuk a puha vajat és (lehetőleg géppel) alaposan összegyúrjuk. 15 percig pihentetjük.

3. 5 dkg-nyi adagokat kiveszünk a tésztából, enyhén lisztes kézzel golyóvá formázzuk, egymástól kellő távolságban lisztezett deszkára tesszük, majd a golyókat szélesszájú vizes pohár talpával egyformára lelapítjuk (kb. ujjnyi vastagra), konyharuhával letakarjuk és meleg helyen ismét kelesztjük (legalább 30 perc).

4. Nagyobb lábasban olajat forrósítunk. A fánkokról a konyharuhát sütés előtt 10 perccel levesszük, hogy a felszínük kissé megszáradjon, vagyis kérget kapjon.

5. A meleg olajba tesszük a fánkokat először a felső oldalukkal lefelé, és fedő alatt kb. 3-4 percig sütjük. A fedőt levesszük, megfordítjuk óvatosan a fánkokat és a másik oldalon is világosbarnára sütjük (fedő nélkül).

6. A fánkokat kivesszük az olajból, papír kéztörlőn lecsepegtetjük, porcukorral megszórva, esetleg lekvárral töltve tálaljuk.